LEERLINGEN

Herfstige onderzoeken

Herfstige onderzoeken!

 

 

Aangezien het van 8 tot 15 oktober weer ‘week van het bos’ was, werkten wij enkele weken rond het thema HERSFT. We schaafden onze kennis bij over spinnen, paddenstoelen en blaadjes, vruchten en zaden! 

 

 

 

 

 

 

 

 

Spinnenjacht:

Gewapend met loep, potjes, informatieboeken en zoekkaarten, gingen we op spinnenjacht in de buurt. We kwamen al gauw een hoekje tegen waar er heel veel spinnen een web gemaakt hadden.
Ook in de Tuin van Kina vonden we verschillende mooie spinnenwebben en hun bewoners.
Juf Marieke toonde ons hoe je een spinnenweb kan bewaren op een zwart papier. Met glitterspray en lijmspray kan je het web mooi overnemen op een zwart papier om later van dicht te bekijken.
Terug op school bekeken we onze vondsten en kwamen tot de conclusie dat we heel veel verschillende soorten spinnen konden vangen. De mooiste mochten nog enkele dagen in ons zelfgemaakt terrarium blijven op het bureau van de juf, maar daarna hebben we ze weer vrijgelaten in het park.

Knutselen met houtskool:

Juf Marieke leerde ons tekenen met houtskool. Een kamer in 3D tekenen was niet gemakkelijk, maar lukte al aardig bij de meesten. We maakten enkele webben met wit krijt in de hoeken en tekenden er een dikke vette spin in, cool!

Alles over de spin:
Juf Sien leerde ons allerlei interessante dingen over spinnen.
Iedereen weet wel dat een spin 8 poten heeft, maar wist je ook dat ze 8 ogen op haar kopborststuk heeft?? Ook de functie van de poten en de tasters aan hun lijf, zijn heel belangrijk.

Wil je meer weten?
Bekijk dan hier een interessant filmpje: https://schooltv.nl/video/het-klokhuis-spinnen/#q=spinnen

Vruchten&zaden:

In de Tuin van Kina, gingen we kijken naar een mini-tentoonstelling over vruchten.
Het was geen gemakkelijke tentoonstelling, maar we leerden wel heel wat bij.

Want een vrucht of zaadje kan op verschillende manier aan een bloem komen. Peulvruchten kent iedereen, maar wist je ook dat er zoiets bestaat als een hautje of doosvrucht?
Determineren:

We kregen van de ICT-coordinator meester Bart nieuwe tablets voor in ons Blaisantnest. Die wilden we graag eens uittesten. Met de website http://www.bomen-determineren.com ging het heel gemakkelijk om onze gevonden blaadjes te determineren en te zoeken van welke boom ze kwamen.
Herfstige spelletjes:
Verder speelden we ook nog een ‘bomen-wie-is-het’ en een ‘bomen-memorie’ waarbij je telkens vrucht en blad van dezelfde boom moet zoeken.

Paddenstoelen:
een interessant filmpje over de vliegenzwam vind je hier:
https://www.schooltv.nl/video/de-vliegenzwam-rood-met-witte-stippen/#q=vliegenzwam

Koken:
Wie herfst zegt, zegt ongetwijfeld ook gezellig samen koken! 
We maakten gehaktspinnen voor in de soep, popcorn voor bij de film, appelschijfjes om te drogen en smulden van de gepofte kastanjes van juf Katrien.