LEERLINGEN

Onder water - vissen in Gent

Hoog bezoek afgelopen dinsdag!

Voor ons project 'Onder water' kregen we bezoek van een echte visser.

Visser Frank vist in de Gentse wateren.

Hij kwam bij ons in het park eerst vertellen over wat een visser allemaal nodig heeft.  Zoveel materiaal dat wij mochten bekijken.  Vooral het visnet aan een stok van wel 5 meter lang, kon op verwondering rekenen.

Normaal vist Frank op roofvissen.  Hij toonde ons foto's van de snoek, de baars en de snoekbaars.  De grootste vis die Frank al ving was een snoek van bijna 1 meter lang.

Roofvissen zijn vissen die kleinere visjes en andere kleine diertjes eten.

Om roofvissen te vangen, gooit Frank lokaas in het water, aan het einde van zijn lijn.  Dit lokaas moet zoveel mogelijk lijken op echte diertjes.  Frank toonde ons vele kleine plastic visjes, maar ook kikkers en zelfs een eendje.

We gingen met Frank mee op pad om te vissen.  Niet op roofvissen deze keer, maar op kleinere en bravere vissoorten.  Die vooral plantjes eten.  Aan het einde van de vislijn hangt een dobber. Daaronder, aan de haak, hangt de visser eten:  maïs, maden van vliegen of dikke Canadese wormen.

Aan het water ontmoetten we ook nog vissers Giovanny en Thierry.  De drie mannen toonden ons geduldig hun materiaal en vis-techniek.

Na een halfuurtje keerden de meeste kinderen terug naar school.  Enkel geïnteresseerden bleven op post.  En hun geduld werd beloond.  Visser Frank viste voor ons een blankvoorn op.  Zie je de kinderen glunderen op de foto met de vis?

Wist je trouwens dat de gevangen vissen netjes terug in het water gegooid worden? Met veel zorg en met een tangetje haalt de visser de haak los uit de vis. En dan gaat die terug het water in, waarna hij snel weg zwemt!

Benieuwd of sommige kinderen een nieuwe hobby voelen kriebelen....